Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto drożdżowe z Kaszub

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (23 głosy)

Ciasto drożdżowe z Kaszub - składniki:
Ciasto drożdżowe z Kaszub - sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 180°C. Zrób rozczyn z drożdży roztartych z łyżeczką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W rondlu podgrzej mleko z masłem i cukrem. Zdejmij z ognia, gdy cukier się rozpuści. Przesiej mąkę do dużej miski (odłóż łyżkę mąki do oprószenia rodzynek), pośrodku zrób dołek. Wlej ciepłe mleko z masłem i cukrem, wbij jajka i włóż żółtka, wymieszaj. Wlej rozczyn i zagnieć ciasto. Przykryj ściereczką, odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie umyj rodzynki, zalej je wrzątkiem i odstaw na chwilę. Dwie średnie formy (lub trzy mniejsze) posmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Podrośnięte ciasto wyrabiaj ręką około 20 minut, stopniowo wlewając olej. Potem dodaj osączone rodzynki obtoczone w mące oraz skórkę cytrynową i jeszcze raz zagnieć, aby rodzynki wmieszały się w ciasto. Napełnij przygotowane formy do 2/3 wysokości. Wierzch możesz posmarować roztrzepanym jajkiem albo posypać wiórkami masła. Wstaw do nagrzanego piekarnika, a po kilku minutach zwiększ temperaturę do 200°C. Piecz około 30 minut.

Informacje o Ciasto drożdżowe z Kaszub

  • Menu dnia z zapiekanką łososiową

    Menu dnia z zapiekanką łososiową

    byliśmy już na Wileńszczyźnie i w Skandynawii, to pora wrócić do Polski. Proste i aromatyczne ciasto drożdżowe będzie miłym zwieńczeniem posiłku. Ciasto drożdżowe z Kaszub Składniki: 1 kg mąki 15 dag drożdży 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1 kostka masła 5 jajek i 2 żółtka skórka otarta z 1 cytryny

  • Polskie smaki w naszym menu dnia

    Polskie smaki w naszym menu dnia

    : Okazje.info W czym tkwi różnica między tym, a zwykłym drożdżowym? W kilku dodatkowych składnikach i sposobie przygotowania. Ciasto drożdżowe z Kaszub 1 kg mąki 15 dag drożdży 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1 kostka masła 5 jajek i 2 żółtka skórka otarta z 1 cytryny garść rodzynek 1/2

  • Jak u babci - domowe wypieki

    Jak u babci - domowe wypieki

    . Na wierzchu rozłóż 30 dag konfitur wiśniowych. Jeśli chcesz, do ciasta możesz dodać rodzynki (obtocz je wcześniej w mące!) i skórkę otartą z cytryny. Ciasto drożdżowe z Kaszub 1 kg mąki 15 dag drożdży 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1 kostka masła 5 jajek i 2 żółtka skórka otarta z 1