Ciepłe gniazdko Anny Pijanowskiej (Szczecin)

Ciepłe gniazdko
Ciepłe gniazdko

Sposób przygotowania:

Klopsiki

● Cebulę kroimy drobno.

● Czosnek siekamy.

● W misce mieszamy mięso z cebulą i czosnkiem.

● Dodajemy bułkę tartą, starty ser i posiekaną natkę pietruszki.

● Dokładnie mieszamy.

● Dodajemy jajka i ponownie mieszamy.

● Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.

● Lepimy niewielkie kulki.

● Kulki układamy na talerzu, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

● Gotowe kulki mięsne smażymy na oliwie do czasu, aż się zarumienią.

Sos

● W garnku rozgrzewamy oliwę.

● Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek.

● Smażymy przez chwilę, aż cebula nabierze złotego koloru.

● Zwiększamy ogień i wlewamy wino.

● Dusimy do czasy, aż wyparuje połowa ilości wina.

● Dodajemy posiekane pomidory z puszki, wodę oraz cukier.

● Doprawiamy solą i pieprzem.

● Usmażone klopsiki wkładamy do sosu i gotujemy około 15 minut.

● Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.

● Klopsiki w sosie podajemy z makaronem spaghetti.

podziel się:

Pozostałe wiadomości