Ostra cha-cha, słodki walc Karoliny Siwki (Bydgoszcz)

Ostra cha-cha, słodki walc
Ostra cha-cha, słodki walc

Sposób przygotowania:

  • Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki cukru.
    • Dodajemy orzechy włoskie i chwilę podsmażamy.
      • Gotowe orzechy wykładamy na pregamin.
        • Na patelni rozpuszczamy ponownie 2 łyżki cukru.
          • Dodajemy gruszki pokrojone w ćwiartki i karmelizujemy.
            • Gotowe gruszki odstawiamy do ostygnięcia i kroimy w cienkie plastry.
              • Pierś kurczaka oczyszczamy i dzielimy na pięć porcji.
                • Każdą porcję doprawiamy ostrą papryką i solą.
                  • Mięso smażymy na oleju kokosowym.

                    Sos

                    • Wyciskamy dwa ząbki czosnku i mieszamy z jogurtem greckim.

                      Warzywa

                      • Bataty, marchewki, cebulę i czosnek obieramy i myjemy.
                        • Warzywa kroimy na dość duże kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym.
                          • Polewamy miodem, oliwą i sosem sojowym.
                            • Doprawiamy ostrą papryką.
                              • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 60 minut.
                                • Na talerz wykładamy upieczone warzywa oraz pierś z kurczaka
                                  • Na mięsie układamy karmelizowane gruszki i orzechy
                                    • Polewamy sosem jogurtowo-czosnkowym.
                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości