Zalotny serek z francuskim dodatkiem Justyny Jakubowskiej (Bydgoszcz)

Zalotny serek z francuskim dodatkiem
Zalotny serek z francuskim dodatkiem

Sposób przygotowania:

Zupa

● Z włoszczyzny i przypraw przygotowujemy wywar.

● Por siekamy drobno i podsmażamy na maśle wraz z czosnkiem i chili.

● Do podsmażonego pora dodajemy serki oraz odrobinę lubczyku.

● Wywar z warzyw przecedzamy i dodajemy do powstałej masy z serków.

● Całość gotujemy przez chwilę.

● Czekamy, aż odparuje i blendujemy.

Wafel

● Ciasto francuskie dzielimy na dwie części.

● Jedną część delikatnie nacinamy na skos, aby uzyskać efekt kratki.

● Ciasto posypujemy solą morską i pieprzem.

● Obie części ciasta francuskiego pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C do czasu, aż ciasto nabierze złotego koloru.

● Mięso doprawiamy solą, pieprzem i kuminem.

● Mięso smażymy na patelni.

● W trakcie smażenia dodajemy odrobinę słodkiej papryki.

● Usmażone mięso zdejmujemy z ognia.

● Chwilę studzimy i dodajemy starty ser.

● Powstałym farszem przekładamy upieczone ciasto francuskie.

● Część ciasta naciętą na wzór kratki układamy na górze.

● W głębokim talerzu układamy wafel z ciasta francuskiego i delikatnie zalewamy zupą.

● Danie ozdabiamy liśćmi kolendry.

podziel się:

Pozostałe wiadomości