Przepis i sposób przygotowania na: Ciabatta
Wyrabiać na stolnicy lub w misce przez około 5 minut, dotąd, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście godzin.
Po tym czasie pozostałe drożdże zmieszać z 300ml wody i dodajemy wcześniej przygotowane ciasto, następnie wlać mleko, ponownie zamieszać. Dodać resztę mąki i dalej wyrabiać ciasto przez około 15 minut. Dodać sól i oliwę i wyrabiać ciasto.Przykryć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Ciasto podzielić na 4 równe części, przełożyć je na blachę posypaną mąką, a następnie mokrymi rękami formujemy płaskie bochenki. Gotowe chlebki posypać mąką, po czym znowu pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wstawić blachę z bochenkami do piekarnika nagrzanego do 220ºC i piec przez około 30 minut.Powinny mieć kolor zlotobrązowy.