Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie rurki z kremem
Ciasto octowe:
3/4 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka octu spirytusowego
2 jajka
25 dag mąki
Krem:
3 białka
10 dag cukru
Wodę wymieszać z octem i solą, wlać do mąki, wyrobić ciasto octowe. Ochłodzić. Ułożyć je pośrodku ciasta kruchego, rogi ciasta kruchego założyć do środka. Rozwałkować na prostokąt 30 x 60 cm. Złożyć na trzy, ochładzać 20 minut. Rozwałkować na prostokąt 30 x 60 cm. Czynności powtórzyć czterokrotnie. Na koniec ciasto pokroić w paski szerokości 3 cm. Obwijać na specjalnych rurkach, smarować roztrzepanym jajkiem i piec 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Białka i 1/2 cukru umieścić w misce ustawionej nad parą. Ubijać, aż powstanie piana. Zdjąć znad pary, dodać resztę cukru i ubijać około 5 minut. Napełnić rurki.