Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonki z orzechami i rodzynkami
ćwierć kostki masła - stopionego, około pół szklanki cukru (najlepiej grubego, np. demerara), 2-3 łyżeczki cynamonu, garść namoczonych wcześniej rodzynek i druga posiekanych orzechów włoskich
Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i połowy mleka zrobić zaczyn. odstawić do wyrośnięcia. do miski przesiać mąkę, dodać sól, jajka, resztę mleka i wyrośnięte drożdże. dobrze wyrobić, wlać masło. wyrabiać aż zacznie odchodzić od ręki. ostawić do wyrośnięcia - na ok. 1 h w ciepłym miejscu lub na noc do lodówki. Kiedy podwoi objętość, wyłożyć na stolnicę, podzielić na cztery części, każdą rozwałkować, posmarować roztopionym masłem, posypać szczodrze cukrem (ciasto jest mało słodkie), i cynamonem. zwinąć jak roladę, pokroić w plasterki, ułożyć na blaszce nadzieniem do góry, zachowując dystans pomiędzy ciastkami. Odstawić do napuszenia na ok. 30 min (trochę dłużej, jeśli ciasto było w lodówce), posmarować roztrzepanym jajkiem (można jeszcze lekko po wierzchu posypać cukrem), piec około 15 minut w temperaturze 185 st.