Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona kozina

5.0
(76)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na soczystą i aromatyczną kozinę. Mięso najpierw jest długo marynowane, a następnie pieczone w piekarniku. 

Składniki:

mięso kozie 1 kilogram
olej 0.5 szklanki
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
ziele angielskie 4 sztuk
Majeranek suszony Prymat 1 garść
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2-3 szczypty
czosnek 1 pałka
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżka
sól 2 łyżeczki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 7 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona kozina

Marynowanie

Na 24 godziny przed pieczeniem marynujemy mięso. Czosnek obieramy i rozgniatamy, dodajemy do tego garstkę majeranku, 2-3 szczypty ziół prowansalskich, 4 listki laurowe i 4 ziela, ok 7 ziarenek pieprzu, łyżkę Kucharka i 2 łyżeczki soli.

Wlewamy olej i dokładnie mieszamy. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy nasza marynatą - obracamy co kilka godzin.

Pieczenie 

Po 24 godzinach mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez około 2 godziny. Tak przygotowane mięso jest soczyste i bardzo aromatyczne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ziga 27.12.2023 10:15
Boże jak widzę hasło kucharek to tracę zaufanie do całej reszty.
Ola1984 13.10.2012 07:08
Jadłam i bardzo lubię to mięso, ale ostrzej je doprawiam, bo samo w sobie jest mdłe.
Ada-Gaba 06.05.2012 10:49
wygląda apetycznie
Mysiunia 08.04.2012 08:02
każdy robi jak uważa, warto najpierw spróbować, a dopiero później krytykować, po za tym po co jesteś na portalu Doradcy, gdzie są promowany przyprawy marki Prymat i Kucharek skoro jest to dla Ciebie BADZIEWIE?
wqcek 07.04.2012 18:27
Mięso młodych koźlat posypuję kminkiem mielonym, sola, okładam potartymi jarzynami ( marchew, seler, pietruszka ) po kilku godzinach smażę na patelni a potem dusze w piekarniku podlewając bulionem ( prawdziwym) Używanie do koźlego mięsa jakiegoś kucharka czy innego badziewia jest PROFANACJĄ.
Sarenka 26.08.2011 08:56
Jadlam mieso z mlodej kozy i bylo pyszne
AgaS10 17.06.2011 21:27
no ja chyba też nigdy nie jadłam:)
Magdalena/26Mooi 18.02.2011 10:02
bardzo ładnie wygląda;)
polly66 15.02.2011 20:25
w życiu nie jadłam ;(
Marzena34 10.02.2011 14:49
warte spróbowania
suzana 09.02.2011 12:29
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak