Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe z bezą

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada
herbatniki
białko

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z bezą

Ciasto:
225 g herbatników,
łyżka kakao,
4 łyżki margaryny

Nadzienie:
3 żółtka,
4 łyżki cukru,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
600ml mleka,
100g mlecznej czekolady.

Beza:
3 białka,
100g cukru,
3/4 łyżeczki esencji waniliowej.

1. Ciastka przełożyć do foliowej torebki i zmiażdżyć za pomocą wałka. Masło stopić, dodać kakao i pokruszone herbatniki. Masą wyłożyć formę do tarty o średnicy 27 cm.
2. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąki, utrzeć na gładką pastę. W razie potrzeby dolać troszkę mleka. Resztę mleka zagotować, powoli wlewać żółtka z mąką, mieszać, aż zgęstnieje. Dodać połamaną czekoladę, mieszać do całkowitego ropzuszczenia. Przelać na gotowy spód z ciastek.
3. Białka ubić z cukrem, na koniec dodać esencję. Bezę rozsmarować na nadzieniu, formując łyżką fantazyjne kształty. Piec 30 min w temp. 160st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 03.12.2013 11:22
prezentuje się zachęcająco
Iwusia 14.08.2013 22:58
wygląda imponująco
Maniek2 19.07.2013 18:29
ale pysznie wygląda
zolzica 20.12.2012 23:37
ostatnio chodzą za mną bezy :)
caralajna 17.09.2012 16:55
wspaniale wygląda, pyszny pomysł
iziona 05.03.2012 18:21
Jak zawsze piękne i pyszne :)
Ewa104 22.01.2012 19:01
Mmmm, Czekoladko ciasto jak marzenie.
misia53 21.01.2012 20:35
wygląda świetnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak