Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Likierek żelkowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żelki 200 g
wódka 200 g
rum 200 g
Goździki całe Prymat 1 szt.
wanilia 1/4-1/3 laski
skórka z cytryny
skórka z pomarańczy

Przepis i sposób przygotowania na: Likierek żelkowy

Żelki przełożyć do butelki półlitrowej, dolać wódki, zakręcić i pozostawić na kilka godzin w ciepłym miejscu - w tym czasie żelki powinny się zacząć rozpuszczać.
Co kilka godzin można potrząsnąć butelką, aby wspomóc proces rozpuszczania.
Kiedy wszystkie żelki zupełnie się rozpuszczą, dodać po kawałku skórki z cytryny i pomarańczy, kawałek laski wanilii oraz jednego goździka - odstawić na tydzień.
Po tym czasie dolać rum, zakręcić i odstawić w chlodne i ciemne miejsce minimum na miesiąc, aż wszystkie smaki się zmacerują.
Sklarować, odcedzając przez papierowy filtr do kawy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edi 26.08.2012 16:37
oryginalny
Marta1986 21.08.2012 14:11
smaczne
romanrafal
romanrafal 10.08.2012 20:07
super
Habibi 18.07.2012 17:46
Zapraszam wszystkich do przejrzenia mojej księgi przepisów - z pewnością każdy smakosz znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)
Anna69 21.06.2012 21:21
Uwielbiam żelki więc taki likier to coś dla mnie :)
krokodyl 21.06.2012 17:47
no extra , przyjadę za miesiąc :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak