Przepis i sposób przygotowania na: Domowy syrop malinowy
Gęsty syrop/ bez widocznych kryształków cukru/ przelać do niewielkich słoiczków /dobrze umytych i wypasteryzowanych/ ,mocno zakręcić nowymi, nieuszkodzonymi nakrętkami.
Syrop ten można przechowywać kilka miesięcy , czasem można zauważyć rozwarstwienie, czasem utworzy się galaretka , może się również lekko skrystalizować/ rzadko/,ale jeśli jest dobrze zamknięty i ma odpowiednią ilość cukru nie ma prawa się zepsuć.
Taki syrop doskonale przechowuje się przez całą zimę w chłodnym, ciemnym miejscu , aż do następnych zbiorów. W moim domu ten bezcenny syrop zajmuje najwyższe , zaszczytne miejsce wśród naturalnych leków podawanych najczęściej przy przeziębieniach. Jest to naturalne bogactwo witamin zamknięte w szklanym słoiku. Smakuje doskonale z ciepłą herbatą i zimną woda mineralną ,jest świetnym uzupełnieniem deserów. Jedyną "wadą " może być tylko duża zawartość cukru, ale to właśnie on jest naturalnym i jedynym, konserwatorem.