Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KLOPSIKI Z MIĘSA KAPUSTY I RYŻU

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

klopsiki:
mięso mielone 1/2 kg
jajko 6 szt
kasza manna 6 łyżek
sól do smaku
pieprz do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat so panierowania
olej do smażenia
sos
woda 2,5 litra
kostka rosołowa 2 szt
kethup mały 1 słoik
kapusta 1 świeża
ryż 10 (surowy)
koncentrat pomidorowy 1 (mały)

Przepis i sposób przygotowania na: KLOPSIKI Z MIĘSA KAPUSTY I RYŻU

Kroki postępowania

1
Mięso włożyć do miski, kapustę pokroić na bardzo drobno ( ja kapustę mielę przez maszynkę na dużych oczkach takich jak na steka )dodać ryż , jajka, kaszę mannę sól pieprz i wegetę i dokładnie wymieszać. Odstawić na dwie godziny.
Krok 1 - KLOPSIKI Z MIĘSA KAPUSTY I RYŻU foto
2
Z farszu formować nieduże klopsiki, obtoczyć w bułce i obsmażyć z dwóch stron.
Krok 2 - KLOPSIKI Z MIĘSA KAPUSTY I RYŻU foto
3
Z wody kethupu, przecieru pomidorowego, kostek rosołowych ugotować sos. Usmażone klopsiki ułożyć w garnku i zalać gorącym sosem.
Krok 3 - KLOPSIKI Z MIĘSA KAPUSTY I RYŻU foto
4
Gotować 50 minut od zagotowania na wolnym ogniu. Po ugotowaniu lekko odchylić pokrywkę i zostawić na całą noc ( sos nabierze gęstości )
Krok 4 - KLOPSIKI Z MIĘSA KAPUSTY I RYŻU foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 26.10.2012 13:43
podobne do gołąbków bez zawijania Smaczne
Habibi 03.10.2012 15:01
U nas się to nazywa "leniwe gołąbki" ;)
Poison1988 02.10.2012 20:41
Mniam! Super przepis i zdjęcia aż ślinka cieknie :)
gosia1988 02.10.2012 20:03
fajne
Krzysztof15 02.10.2012 18:55
pyszniutkie
Sylwia26 02.10.2012 18:14
apetyczne kotleciki :)
Piotr-21 02.10.2012 17:37
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak