Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki owsiane z jabłkami
Babeczki owsiane to pyszne i zdrowsze warianty tradycyjnych muffinek, które często są przygotowywane z mąki pszennej. Dodatek płatków owsianych nadaje im nieco gęstszej konsystencji i delikatnego, orzechowego smaku. Babeczki owsiane są świetne dla osób, które chcą zjeść coś smacznego i sycącego, jednocześnie dbając o zdrowie.
1. Do jednej miski wsypać sypkie składniki.
2. W drugiej misce połączyć jaja, jogurt, olej i wlać do suchych składników. Wymieszać niezbyt dokładnie (aby suche składniki były ledwie wilgotne).
3. Dodać obrane i pokrojone na kawałki jabłka, lekko wymieszać.
4. Przełożyć łyżką do formy - każdą wypełnić do 2/3. Piec w 190°C przez 25 minut, na złotobrązowy kolor.
Z podanej porcji wychodzi około 15-20 sztuk.