Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne leczo z kurkami
Paprykowe leczo z kurkami. Miła odmiana tradycyjnego przepisu. Leczo z kurkami zyskuje smak i aromat leśnych grzybów. W tym przepisie nie ma pomidorów, ale są 3 rodzaje papryk, cebula i kiełbasa.
Jak zrobić leczo z kurkami, krok po kroku?
Kiełbasę kroimy w kostkę i wraz z pokrojoną w piórka cebulą podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Następnie dodajemy umyte kurki i dusimy ok. 5 minut.
Papryki myjemy, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w paski. Przekładamy do garnka, zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut, aż papryka będzie miękka, ale nie rozgotowana, a jednocześnie odparuje płyn.
Doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem kolorowym.
My nasze leczo jemy z pieczywem.