Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z pigwy i dzikiej róży

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pigwa 1 kg
dzika róża 1/2 kg
cukier 75 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z pigwy i dzikiej róży

Owoce pigwy umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić. Owoce dzikiej róży również umyć i wypestkować. Włożyć do garnka i zalać tylko tyle wody, aby owoce były pokryte. Dusić około 40 minut. Następnie rozgnieść ugtotowane owoce mikserem lub tłuczkiem do ciasta. Ponownie nastawić do gotowania dodając cukier i gotować jeszcze około 15 minut. Dżem przeznaczony na dalsze przechowywanie należy gorący nałożyć do wyprażonych słoików. Słoiki dokładnie zamknąć, przekręcić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 07.05.2014 14:16
bardzo lubię pigwę w każdym wydaniu, dżem jest na pewno rewelacyjny
m1monika 31.10.2013 09:18
brzmi ciekawie :-)
Rybciia 06.06.2013 08:14
ale pychotka :-)
pierniczkowo 28.01.2013 11:13
musi być bardzo aromatyczny i ciekawy w smaku:)
fictor123 10.12.2012 09:33
pyszności
Stenka 04.11.2012 14:48
polecam, zdrowy i smaczny
matesko 29.10.2012 10:22
pyszny
matesko 29.10.2012 10:22
pyszny
matesko 29.10.2012 10:22
pyszny
ziutula
ziutula 27.10.2012 16:23
lubię posmak dzikiej róży
Justyna87 27.10.2012 15:15
ciekawy smak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak