Przepis i sposób przygotowania na: Tort bezowy
Na dwóch szerokich blachach rozkładamy papier do pieczenia. Za pomocą talerza odrysowujemy okrąg o średnicy ok. 25 cm.
Dobrze ubitą pianę z białek rozkładamy łyżką na koła - w miejsce ograniczone okręgami. Tak powstaną nam dwa spody bezowe. Bezy powinny mieć wyższe brzegi niż środek. Wkładamy do piekarnika 2 blachy i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150 stopni C. Pieczemy dokładnie 30 minut a następnie zmniejszamy jeszcze temperaturę piekarnika do 110 stopni i suszymy blaty bezowe około 1 godziny. Wyłączamy piekarnik i czekamy jeszcze 30 minut aż ostygną. Takie blaty bezowe dobrze jest przygotować wcześniej.
Bitą śmietanę ubijamy i dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietanfixem oraz cukier wanilinowy – ubijamy aż będzie sztywna. Spody bezowe wyjmujemy z piekarnika i kolejno nakładamy: konfiturę z żurawiny, masę śmietanową. Przykrywamy drugim spodem, na który nakładamy ponownie masę śmietanową i owoce. Przed podaniem umieszczamy nasz tort na godzinę w lodówce.