Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrzan z jajkiem na Wielkanoc

5.0
(27)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Chrzan z jajkiem na Wielkanoc to tradycyjny dodatek do wędlin, jajek i mięs, który robimy na święta. Zobacz przepis na ten chrzan z jajkiem.

Składniki:

jajko 10 sztuk
chrzan 360 gramów
śmietana 1-2 łyżki
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chrzan z jajkiem na Wielkanoc

Chrzan z jajkiem na Wielkanoc to nic innego jak utarty chrzan połączony z utartymi, ugotowanymi na twardo jajkami, śmietaną oraz szczyptą cukru. Taki sos to świetny dodatek do:

  • pieczonych mięs
  • domowych wędlin
  • jajek na twardo
  • zapiekanej białej kiełbasy z cebulą

Kroki postępowania

1
Jajka ugotować na twardo. Następnie ostudzić i obrać. Każde jajko przekroić na pół i wyjąć z niego żółtko.
2

Wszystkie żółtka ucieramy z cukrem i śmietaną. Chrzan trzemy na drobnej tarce - jeśli mamy świeży. Można użyć gotowego chrzanu ze słoiczka.

3

Białka rozdrabniamy za pomocą widelca (można je zetrzeć na tarce), a następnie łączymy je z żółtkami i dodajemy do nich chrzan. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. 

4
Jeżeli jest za ostre można dodać trochę więcej cukru. My jednak wolimy mocny smak chrzanu:)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 06.11.2012 08:30
lubię całorocznie taki chrzan do zimnych mięs
kulinarny smak 06.11.2012 07:33
ale to mega porcja chyba :)
Poison1988 06.11.2012 07:30
nie robiłam jeszcze tak - pora wypróbować :)
monisia1977 06.11.2012 06:18
dobre
Henryka2 06.11.2012 00:05
Coś Ci się jednak "pomerdały" święta.A chrzan jak to dobry chrzan, zawsze się przyda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak