Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni ze szpinakiem i mascarpone pod beszamelem
To danie jest bogate w smaku, kremowe i pełne aromatu. Kombinacja świeżego szpinaku z kremowym mascarpone sprawia, że cannelloni smakują wyjątkowo pysznie. Doskonale nadają się na obiad lub kolację, a także na specjalne okazje, gdy chcesz podać coś wyjątkowego dla swoich gości.
Jeśli nie masz w domu serka mascarpone możesz go zastąpić np. serem ricotta.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przeciśnięty czosnek i rozmrożony szpinak, odstawiamy by ostygnął.
Dodajemy mascarpone, doprawiamy solą i pieprzem, dobrze mieszamy. Cannelloni wypełniamy farszem - szprycą lub łyżeczką.
Przygotowujemy beszamel. Roztapiamy masło, dodajemy mąkę, ciągle mieszając dodajemy po troszku mleka. Na końcu przyprawiamy szczyptą soli i gałki.
Naczynie żaroodporne wysmarowane masłem lekko polewamy beszamelem, układamy cannelloni i polewamy resztą sosu.
Całość posypujemy serem żółtym i pieczemy pod przykryciem w nagrzanym piekarniku do 180 stopniach przez ok. 30 min. Smacznego!