Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne ze szpinakiem i łososiem
Szpinak rozmrozić. Na rozgrzaną patelnię wlać olej, wrzucić jeden ząbek czosnku i mocno go przyrumienić. Następnie wrzucić rozmrożony szpinak, dodać papryczki, jedną kostkę bulionu, pieprz i sól wg uznania, dusić do odparowania większej ilości wody. Dodać resztę czosnku posiekanego w malutką kosteczkę i smażyć 5 min. Gdy ostygnie dodać wymieszać z serkiem wiejskim.
2. Farsz łososiowy
Posiekaną w kosteczkę cebulkę zeszklić na oleju , dodać obydwa łososie zsiekać w drobną kosteczkę, podsmażyć ok 5 min. Dodać kostkę bulionu, zalać śmietanką kremową i małym przecierem pomidorowym. Zredukować wodę do uzyskania gęstej konsystencji.
3. Sos beszamelowy
Roztopić pół kostki masła w wysokim garnku, wsypać mąkę i podsmażyć ok 5 minut na złoty kolor. Dodać szczyptę soli i pieprzu, kostkę bulionową i dokładnie wymieszać. Gorącą zasmażkę zalać zimnym mlekiem szybko mieszając trzepaczką. Gotować do uzyskania gęstego sosu.
1. Blaszkę do pieczenia wysmarować masłem.
2. Na spód wylać połowę sosu beszamelowego,
3. Warstwa makaronu
4. Połowa szpinaku, posypać ¼ sera żółtego.
5. Warstwa makaronu,
6. Farsz łososiowy
7. Warstwa makaronu.
8. Druga połowa szpinaku i ¼ sera żółtego
9. Warstwa makaronu
10. Drugą porcję beszamelu dokładnie rozprowadzić. Podlać 100ml mlekiem lub śmietanką.
Piec w 180 stopniach przez 30 minut. W połowie pieczenia posypać resztą sera żółtego.