Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort bezowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

krem czekoladowy
białko 10
cytryna pół
cukier ok. 60 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Tort bezowy

Białka o temp. pokojowej ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny. *Można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Na papierze do pieczenia narysować trzy okręgi o średnicy ok. 19 cm. Wyłożyć pianę na narysowane koła i wstawić do piekarnika na godzinę. Piec w 120 stopniach. Pozostawić do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku.
Krem przygotować wg przepisu na opakowaniu, z mlekiem i ew. masłem. Ostudzone bezy przełożyć kremem, smarując odrobiną (resztą) również boki. Mini beziki (gotowe, ze sklepu, na oko 2 garści) potłuc i obsypać nimi boki tortu. Na wierzchu zrobić kleksy z bitej śmietany i schłodzić ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 28.12.2013 22:18
Z bezami torcik najlepszy jest na zimno.
Katarzyna/kate1980 26.11.2012 22:23
cudowny
justys759 26.11.2012 12:38
bardzo ciekawy ten tort nigdy takiego nie robiłam
Kasia35 26.11.2012 08:55
jeszcze nie jadłam tortu bezowego - pewnie smaczny:)
sara1 26.11.2012 08:45
cudowny,bardzo lubię tort bezowy
wyattearp 26.11.2012 07:46
fajny
IwonaKa 25.11.2012 22:30
mam słabość do bezów,taki tort to rarytas

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak