Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowe naleśniki z sosem czekoladowym i karmelizowanym ananasem
Kroki postępowania
Łyżkę masła rozpuścić i ostudzić. Do miski wlać mleko kokosowe (400 ml) i zwykłe (100 ml). Wbić 2 średnie jajka oraz wsypać opakowanie cukru waniliowego. Dodać przesianą mąkę ( niecałe 2 szklanki) i garść wiórków kokosowych. Całość zmiksować i odstawić na kilka minut. Na koniec dodać stopione masło. Nakładając porcje ciasta chochlą do zupy, smażyć na suchej patelni cienkie naleśniki.
Jeśli surowy ananas - obrać, wydrążyć środek dla większego efektu;)
Jeśli z puszki - osączyć na sitku lub durszlaku.
Na teflonową patelnię wsypać ok. 5 łyżeczek cukru brązowego. Trzymając na małym ogniu, powoli rozgrzewać, by zaczął się karmelizować. Dodać ok. 30 g masła, zamieszać, by się nie przypaliło. Do karmelu włożyć owoce i poddusić z obu stron. *Można podlać odrobiną syropu z ananasa / sokiem pomarańczowym lub winem i dusić kilka minut.
Sos czekoladowy:
Do garnuszka wlać pełną szklankę wody, wrzucić ok. 4 łyżeczek brązowego cukru, wlać mniej niż pół szklanki miodu, ponad pół szklanki kakao (użyłam "Puchatka" dla dzieci). Całość gotować na małym ogniu. W trakcie gotowania dodać połamaną czekoladę deserową (3/4 tabliczki). Sos doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.