Przepis i sposób przygotowania na: JAjeczno-pieczarkowe bociany
Łączymy mąkę wraz z ciepłą wodą na stolnicy i zagnatamy ciasto. Do ciasta dodajemy 2 łyżeczki soli.
Tak powstałe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki.
Ziemniaki obieramy, płuczemy pod wodą. Następnie za pomoca tartki ścieramy ja na tych malutkich oczakch. Dodajemy tak samo startą cebulę- sztuk 4. Na petelnie wykładamy smalec , na rozgzran wrzucamy obraną i pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy do niej starte ziemniaki z cebulą i smażymy. Smażymy w celu takim aby mianowicie ziemniaki posiadajace swój smak surowy go straciły. Doprawiamy solą i pieprzem, pieprzu troche wiecej by miały intensywniejszy smka.
Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę, podduszamy, doprawiamy do smaku dodajemy do ziemniaków. Mieszamy. Dodajemy curry.
Każdą z podzielonych czesci kolejno rozwałkowywujemy i wykladamy farsz ziemniaczany.
Rozsmarowywujemy go na całej długośc. Zwijamy w rulon. Nasttępnie kroimy go w kawałeczki tak około 3-4-5 cm, wg uznania.
Bociany wrzucamy do garnka z osoloną wrzącą wodą.
Bociany podgrzewamy na tłuszczu by były chrupiące, gdy już są ciepłe, wbijamy jaja- ja na 1 porcje daje 2 jajka, mieszamy doprawiamy solą i przyprawą kebab gyros.