Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z kisielem w korzennym biszkopcie
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, jasną pianę. Dodajemy przesiane mąki, proszek i przyprawę korzenną. Bardzo delikatnie mieszamy.
Wylewamy do formy (tortownica kwadratowa lub okrągła- śr. 21cm).
Pieczemy w 180 st C przez 30-40 min.
Studzimy i przekrawamy na dwa placki.
Masa Jabłkowa:
Jabłka obieramy i wykrawamy gniazda nasienne (mamy mieć 1 kg). Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zagotowujemy w garnku (trochę gotujemy).
Kisiel rozpuszczamy w zimnej wodzie i wlewamy do gotujących się jabłek. Energicznie mieszamy. Dodajemy cynamon, cukier i rozpuszczoną żelatynę. Bardzo dobrze mieszamy.
Jeden placek wkładamy na spód tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Wykładamy na niego gorącą masę i przykrywamy drugim plackiem. Lekko dociskamy.
Odstawiamy do zastygnięcia.
Posypujemy cukrem pudrem.