Przepis i sposób przygotowania na: Sushi
Łosoś musi być świeży – będziemy go jeść na surowo. Ja zawsze kupuję go dzień przed przygotowaniem sushi i na noc wkładam do zamrażalnika (tak na wszelki wypadek). Zresztą najlepiej kroi się go jak jeszcze trochę zamarznięty. Do przygotowania nigiri będą nam potrzebne cienkie prostokąty wycięte z łososia. Pozostałego łososia kroimy w słupki. Paprykę, awokado i ogórki też kroimy w cienkie słupki. Paluszki krabowe – na pół.
Maki-zushi
Listek nori układamy na macie bambusowej (gładką stroną do dołu), nakładamy cienką warstwę ryżu (im cieńsza tym mniejsze będą kawałki sushi), zostawiając z jednej strony około 2 cm pasek bez ryżu (będzie potrzebny do zlepienia rolki). Trzeba przy tym często moczyć ręce – ryż bardzo się klei. Nie należy przy tym moczyć nori, bo będzie się rozpadać. Wybieramy kilka składników (np. łosoś, awokado, ogórek i papryka), układamy je mniej więcej w połowie ryżu. Pozostawiony pasek nori smarujemy wodą (można posmarować niewielką ilością wasabi) i zawijamy rolki, stopniowo odwijając matę. Kroimy ostrym nożem na małe kawałki.
Uramaki-zushi
Czyli odwrócone maki. Do ich przygotowania trzeba matę bambusową obłożyć folią do żywności. Listek nori przecinamy na pół – dzięki temu rolki będą cieńsze (ja niestety tego nie zrobiłem i moje uramaki wyszły gigantyczne), nakładamy warstwę ryżu (około pół centymetra) i posypujemy sezamem. Przekładamy na matę bambusowej (tym razem nori do góry) i w połowie układamy kilka wybranych składników. Zawijamy rolki i kroimy ostrym nożem na małe kawałki.
Nigiri-zushi
Tu jest dużo prościej. Z ryżu lepimy niewielkie wałki. Na wałku układamy prostokątny kawałek łososia. Ewentualnie można zrobić wstążkę z nigiri i umocować nią łososia.
Sushi podajemy z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem. Jemy pałeczkami lub palcami.