Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łosoś filet 300 gram
paluszki krabowe 1 opakowanie
papryka czerwona 1 szt.
awokado 1 szt
szczypior 1 pęczek
ogórek sałatkowy 1 szt.
ogórek konserwowy 2 szt.
nori 1 opakowanie
ryż do sushi 500 gram
ocet ryżowy 12 łyżek
cukier 10 łyżeczek
sól 1 łyżeczka
sezam do dekoracji
sos sojowy
wasabi
imbir

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi

Ryż przygotowujemy przynajmniej godzinę przed zawijaniem sushi – musi wystygnąć. Nie da się robić rolek z ciepłego ryżu. Płaty nori robią się gumowate i klejące. Przed gotowaniem ryż trzeba kilka razy przepłukać (aż woda będzie czysta), dobrze jest też po wypłukaniu zalać go zimną wodą na pół godziny. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Przygotowujemy zaprawę z octu, cukru i soli. Dodajemy zaprawę do ryżu, delikatnie mieszamy i odstawiamy go do wystygnięcia.

Łosoś musi być świeży – będziemy go jeść na surowo. Ja zawsze kupuję go dzień przed przygotowaniem sushi i na noc wkładam do zamrażalnika (tak na wszelki wypadek). Zresztą najlepiej kroi się go jak jeszcze trochę zamarznięty. Do przygotowania nigiri będą nam potrzebne cienkie prostokąty wycięte z łososia. Pozostałego łososia kroimy w słupki. Paprykę, awokado i ogórki też kroimy w cienkie słupki. Paluszki krabowe – na pół.

Maki-zushi
Listek nori układamy na macie bambusowej (gładką stroną do dołu), nakładamy cienką warstwę ryżu (im cieńsza tym mniejsze będą kawałki sushi), zostawiając z jednej strony około 2 cm pasek bez ryżu (będzie potrzebny do zlepienia rolki). Trzeba przy tym często moczyć ręce – ryż bardzo się klei. Nie należy przy tym moczyć nori, bo będzie się rozpadać. Wybieramy kilka składników (np. łosoś, awokado, ogórek i papryka), układamy je mniej więcej w połowie ryżu. Pozostawiony pasek nori smarujemy wodą (można posmarować niewielką ilością wasabi) i zawijamy rolki, stopniowo odwijając matę. Kroimy ostrym nożem na małe kawałki.

Uramaki-zushi
Czyli odwrócone maki. Do ich przygotowania trzeba matę bambusową obłożyć folią do żywności. Listek nori przecinamy na pół – dzięki temu rolki będą cieńsze (ja niestety tego nie zrobiłem i moje uramaki wyszły gigantyczne), nakładamy warstwę ryżu (około pół centymetra) i posypujemy sezamem. Przekładamy na matę bambusowej (tym razem nori do góry) i w połowie układamy kilka wybranych składników. Zawijamy rolki i kroimy ostrym nożem na małe kawałki.

Nigiri-zushi
Tu jest dużo prościej. Z ryżu lepimy niewielkie wałki. Na wałku układamy prostokątny kawałek łososia. Ewentualnie można zrobić wstążkę z nigiri i umocować nią łososia.

Sushi podajemy z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem. Jemy pałeczkami lub palcami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 06.03.2014 11:26
Mniam,uwielbiam :-)
LubieSushi
LubieSushi 08.11.2013 07:25
Misiu,apetyczny zestaw, zrobiłbym w nim spustoszenie
Magda60 18.02.2013 12:32
super
MAR3STA 04.02.2013 18:55
wygląda genialnie
IrenaM 26.12.2012 22:06
dostałam zestaw do robienia sushi na Gwiazdkę więc zbieram się ze zrobieniem na sylwestra, najbardziej boję się tej surowej ryby.
jasiek 26.11.2012 13:47
super, ale ja nie przepadam
jasiek 26.11.2012 13:47
super, ale ja nie przepadam
Mysiunia 26.11.2012 13:45
co za precyzyjne wykonanie i do tego ten bogaty opis :) rewelacja! Niestety również jeszcze sushi nie próbowałam..
Kulinarna Ja 26.11.2012 11:39
uwielbiam!
Gotuj z Misiem 26.11.2012 11:28
Zrobienie sushi wcale nie jest trudne. Jeśli chodzi o cenę składników, to faktycznie parę dych trzeba wydać. Jak chcesz zaoszczędzić, to ryż do sushi można zastąpić zwykłym. Jeśli zdecydujesz się na nigiri-zushi, to nie musisz kupować prasowanych alg (nori).
Noruas 26.11.2012 11:13
Gratuluję, ja strasznie bym chciała zrobić sushi, ale niestety składniki za drogie :(
Aleksandra15 26.11.2012 10:36
Nigdy nie podjęłam się zrobienia samej sushi, więc tym bardziej jestem pod wrażeniem Twojego ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak