Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi z tuńczykiem, żółtą rzodkiew i ogórkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do sushi 500 g
woda 700 ml
tuńczyk 20 dag
rzodkiew marynowana (daikon) 25 dag
ogórek zielony 1
serek fromage 40 g
wasabi do smaku
nori 11 glonów
zaprawa do ryżu
ocet ryżowy 150 ml
sól 1 łyżeczka
cukier 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi z tuńczykiem, żółtą rzodkiew i ogórkiem

Kroki postępowania

1
Odmierzamy pożądaną ilość specjalnego, krótkiego ryżu japońskiego, który najlepiej nadaje się do sushi. Płuczemy go kilkakrotnie i moczymy w wodzie przez kilkanaście minut, aż nie będzie farbował wody na biało.
Krok 1 - Sushi z tuńczykiem, żółtą rzodkiew i ogórkiem foto
2
Wtedy zalewamy do letnią, przefiltrowaną wodą. Garnek stawiamy na ogniu i zagotowujemy.
Krok 2 - Sushi z tuńczykiem, żółtą rzodkiew i ogórkiem foto
3
Garnek przykrywamy, ogień zmniejszamy i ryż gotujemy około 15 minut. Po tym czasie ogień wyłączamy i czekamy jeszcze kilka minut, aby ryż wpił całą wilgoć z garnka. Ugotowany ryż przekładamy do miski do ostygnięcia.
Krok 3 - Sushi z tuńczykiem, żółtą rzodkiew i ogórkiem foto
4
W rondelku łączymy składniki na zaprawę czyli ocet, sól oraz cukier. Podgrzewamy mieszając ocet, aby składniki się rozpuściły.
Krok 4 - Sushi z tuńczykiem, żółtą rzodkiew i ogórkiem foto
5
Zaprawę studzimy i wylewamy ją na ryż. Mieszamy kilka razy i całość odstawiamy na kilkanaście minut, aby ryż wpił zaprawę.
Krok 5 - Sushi z tuńczykiem, żółtą rzodkiew i ogórkiem foto
6
Żółtą rzodkiew oraz ogórka kroimy w paski.
Krok 6 - Sushi z tuńczykiem, żółtą rzodkiew i ogórkiem foto
7
Podobnie postępujemy z polędwicą tuńczyka.
Krok 7 - Sushi z tuńczykiem, żółtą rzodkiew i ogórkiem foto
8
Serek fromage (miałem o smaku czosnkowym) mieszam z pastą wasabi – pasek pasty był długości około 1,5 cm. Uważajmy, aby nie przesadzić, gdyż wasabi jest ekstremalnie ostre.
Krok 8 - Sushi z tuńczykiem, żółtą rzodkiew i ogórkiem foto
9
Zaprawiony ryż rozkładamy na połowie glona. Pamiętajmy, aby nori układać matową stroną do góry.
Krok 9 - Sushi z tuńczykiem, żółtą rzodkiew i ogórkiem foto
10
Przez środek smarujemy pasek serkiem wymieszanym z wasabi.
Krok 10 - Sushi z tuńczykiem, żółtą rzodkiew i ogórkiem foto
11
Na to układamy paski polędwicy tuńczyka, ogórka i żółtą rzodkiew.
Krok 11 - Sushi z tuńczykiem, żółtą rzodkiew i ogórkiem foto
12
Roladkę zwijamy dobrze uciskając.
Krok 12 - Sushi z tuńczykiem, żółtą rzodkiew i ogórkiem foto
13
Kroimy lekko zwilżonym nożem na 4 równe kawałki (lub 6 mniejszych).
Krok 13 - Sushi z tuńczykiem, żółtą rzodkiew i ogórkiem foto
14
Podawać z sosem sojowym oraz marynowanym imbirem. Smacznego.
Krok 14 - Sushi z tuńczykiem, żółtą rzodkiew i ogórkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 30.08.2013 10:02
specjakista od sushi z Ciebie:)
ewelinapac 03.02.2013 13:31
sama nigdy jeszcze nie robiłam
Izabela/bella81 11.12.2012 09:24
Nie miałam okazji jeść sushi. Może kiedyś się skuszę i przyrządzę według tego przepisu.
Katarzyna/kate1980 09.12.2012 20:42
pomysłowe
aginaa 09.12.2012 20:06
pyszne i pomysłowe
Grażyna13 09.12.2012 19:57
Oj, to musi smakować :)
medi 08.12.2012 17:51
Nieraz jadam sushi,ale albo w restauracji albo zrobione przez znajomą,sama nigdy nie próbowałam,muszę w końcu spróbować.Zgadzam się z Mysiunią super wszystko opisane:)
pacpaw 08.12.2012 15:48
przy okazji zjedzenia jednej całej roladki zjadamy około 100g ugotowanego ryżu + warzywa i ryba. Także 2 roladki (od 8 do 12 kawałków, w zależności jak kroimy) wystarczą aby zaspokoić głód. 4 całe roladki powodują, że jesteś naprawdę najedzony.
Mysiunia 08.12.2012 14:28
nigdy nie miałam okazji spróbować sushi.. Czy to prawda, że sushi jest bardzo sycące i już po 3-4 porcjach nie jest się w stanie zjeść więcej? Przepis bardzo dokładnie opisany i ma wiele zdjęć dzięki którym każdy będzie w stanie go wykonać - zdecydowanie polecam :)
adelajda 08.12.2012 06:52
z tuńczykiem jeszcze nie jadłam !
natii3624 07.12.2012 23:48
dobry pomysł! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak