Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczny bigos ze śliwkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

suszone śliwki 100 g
golonka 1 średnia
wieprzowina 500 g
kiełbasa podwawelska 1 laska
ziele angielskie 12-14 kulek
Liść laurowy suszony Prymat 2-4 szt
przyprawa do potraw 2 łyżki
sól
pieprz
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
grzyby suszone 2 szklanki
kapusta kiszona 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny bigos ze śliwkami

Kroki postępowania

1
Kapustę kiszoną przepłukujemy pod bieżącą zimną wodą - co najmniej dwukrotnie, kroimy dość drobno, wkładamy do dużego garnka zalewamy wodą do wysokości kapusty, dodajemy vegety ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy koło 20 minut
Krok 1 - Świąteczny bigos ze śliwkami foto
2
Następnie do kapusty dodajemy mięso oraz golonko, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 2-3 godziny mieszając od czasu do czasu. Bigos wyłączamy i zostawiamy do ostygnięcia
Krok 2 - Świąteczny bigos ze śliwkami foto
3
Następnie ponownie podłączamy grzanie i gotujemy przez następną około godzinę aż mięso będzie się rozpadać, dodajemy suszone grzyby,
Krok 3 - Świąteczny bigos ze śliwkami foto
4
oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę podwawelską
Krok 4 - Świąteczny bigos ze śliwkami foto
5
i pokrojone dość drobno suszone śliwki - dokładnie mieszamy - doprawiamy pieprzem oraz magii i ewentualnie solą, Gotujemy około godziny i wyłączamy - kiedy bigos ostygnie ponownie podłączamy grzanie i gotujemy
Krok 5 - Świąteczny bigos ze śliwkami foto
6
Przy końcu gotowania doprawiamy odrobiną przecieru. Mieszamy i ostatni raz doprawiamy do smaku solą pieprzem oraz magii. Bigos im częściej podgrzewany tym smaczniejszy, Ja gotuję pod przykryciem bardziej przy-parowany kilkukrotnie smakuje mojej rodzinie
Krok 6 - Świąteczny bigos ze śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magduś83 07.06.2013 18:43
w środku roku myślę o świętach przez ten bigosik
Justyna94 01.01.2013 16:08
Pychotka, smakowało całej rodzince :)
Justyna94 01.01.2013 16:05
Pychotka, smakowało całej rodzince :)
Kulinarna Ja 29.12.2012 16:21
uwielbiam!
parysek10 29.12.2012 15:31
zachciewa się jeść od samego patrzenia
Konczi 29.12.2012 14:01
Poison1988 zgadzam się ale u mnie to wykonanie czysto pod święta było :)
Poison1988 29.12.2012 13:44
pyszny nie tylko na święta!
Joannasz3190 29.12.2012 12:07
Super połączenie :)
-Natka- 29.12.2012 11:41
uwielbiam taki bigosik
Krzysztof15 29.12.2012 10:22
pycha
gosia1988 29.12.2012 10:13
uwielbiam taki
Kasnaj 29.12.2012 10:02
Bigos wygląda bardzo apetycznie i musiał być pyszny
Konczi 29.12.2012 10:00
polecam taki bigosik bo wyszedł rewelacyjnie - pierwszy raz dodałam śliwki :)
ewka1978 29.12.2012 09:42
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak