Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bakaliowe "Ule Karoliny"
Kroki postępowania
- Odstawić do całkowitego przestudzenia.
- Ciasto podzielić na dwie części.
- Prostokątną foremkę /26-30cm/ wyłożyć papierem do pieczenia.
- Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć spód i boki foremki.
- Wierzch ciasta posmarować powidłem.
- Drugą część ciasta rozwałkować i wyciąć kółka o średnicy ok. 9 cm.
- Na każde kółko nakładać po trochę nadzienia i skleić formując kulki.
- Nadziane kulki ułożyć na cieście posmarowanym powidłami /autorka proponuje ułożyć 4 rzędy kulek po 7szt. w każdym rzędzie ,ale u mnie wyszło trochę inaczej/.
- Przygotowane ciasto wsatwić do nagrzanego piekarnika /180 st.C/ i piec ok.20 min. do uzyskania złocistego koloru ciasta.
- Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.
- Do smaku dodać odrobinę rumu lub spirytusu.
- Masą budyniową wypełnić przestrzeń między kulkami.
- Każdą kulkę przykryć okrągłym biszkoptem skropionym rumem.
- Całość polać polewą czekoladową , a wierzch ozdobić migdałami.