Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi z serem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
sól 2 łyżeczka
ser biały 1 dag
śmietana 5 łyżki
cukier waniliwy 2 sztuki
jajko 3 sztuki
cukier 4 łyżki
skórka z pomarańczy kandyzowan 2 łyżeczka
woda 2 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z serem

Kroki postępowania

1
1kg mąka pszenna 450, 2 łyzeczka Sól, 2 szklanki wody gorą


Na stolnice wysypujemy mąke 2/3 , dodajemy wodę, ale nie wrzącą ,rzecz jasna. Ugniatamy ciasto, dodajemy powoli resztę mąki i sól. Wyrabiamy ciasto. dzielimy na czescie, za pomoca wałka rozwałkowywujemy i wykrajamy kubeczkiem kólka.
Krok 1 - pierogi z serem foto
2
ser ucieramy ze śmietaną, cukrem i żółtkami. Dodajemy cukier wniliowy, skórkę- mieszamy. Wykładamy porcje na każde kółko. Pianę ubitą z białek ze szczyptą soli dodajemy do masy i deliatnie mieszamy.
Krok 2 - pierogi z serem foto
3
następnie pierogi sklejamy
Krok 3 - pierogi z serem foto
4
gotujemy we wrzącej wodzie, z solą i odrobiną tłuszczu, po wrzuceniu delikatnie je mieszamy, wyciągamy po ok 3 minutach od wypłynięcia na wierzch. Mi najlepiej smakują jeszcze podpieczone.
Krok 4 - pierogi z serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Botwinka 15.05.2013 19:15
lubię pierogi z serem
Krzysztof74 22.04.2013 01:02
Nie za mało sera - 1 dag ser biały ?
dianix 03.03.2013 13:33
chyba porw zrobic
Pomocnik 16.01.2013 21:38
fajne
kasiek 16.01.2013 21:14
ciekawe pierożki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak