Przepis i sposób przygotowania na: Tagliatelle z krewetkami i porem
Kroki postępowania
Białą część pora przekrajamy wzdłuż na połowę i kroimy na około 5 mm paski. Rozdrabniamy suszoną papryczkę chili. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki.
Krewetki:
Jeżeli do przepisu wykorzystujemy świeże krewetki to obieramy je z pancerzyków i z grzbietów wykrajamy jelita (czarne paski), które powodują iż smak krewetek jest lekko gorzkawy.
Krewetki mrożone: obieramy z ogonków, a następnie umieszczamy na sitku i zalewamy około 1,5l wrzącej wody. Pozwoli to zachować krewetkom jędrność.
Gotujemy makaron w osolonej wodzie z odrobiną oliwy.
Na patelnię z rozgrzaną oliwą i 1 łyżką masła wrzucamy przygotowanego wcześniej pora i i dodajemy sól, szczyptę rozdrobnionej papryczki chilii i słodką czerwoną paprykę. Smażymy około 2 minut na dużym ogniu i potem 5 minut dusimy na małym ogniu (możemy dodać odrobinę wody) aż do uzyskania złocistego koloru.
Na drugą patelnię z rozgrzaną oliwą i także 1 łyżką masła wrzucamy obrane krewetki. Dodajemy pieprz i sól. Smażymy na małym ogniu około 4 minut (krewetki powinny zostać jędrne).
Następnie mieszamy usmażonego pora z krewetkami.
Na ugotowany makaron nakładamy pora z krewetkami, dodajemy ćwiartki pomidorków koktajlowych i bazylię do przybrania.
Smacznego!