Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi pieczone ze szpinakiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
mleko 1 szklanka
jajko 2 sztuki
drożdże 4 dag
olej 4 łyżki
sól 1 łyzeczka
szpinak 60 dag
ser biały 50 dag
ser żółty 15 dag
cebula 1 sztuka
czosnek 4 zabki
olej 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi pieczone ze szpinakiem

drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy cukier.Mieszamy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej rozczyn z drożdzy, dodajemy 2 jajka i sól, zagniatamy ciasto. ewentualnie podsypujemy mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.


Nadzienie:
Szpinak rozmrażamy. Cebulę obieramy, siekamy w kostkę i podduszzamy wraz z czosnkiem. Następnie dodajemy szpinak. Smażymy . Do przestudzonego dodajemy starty ser żółty, rozdrobniony ser biały. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.


Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy miseczką do zupu kółka, nakładamy farsz , sklejamy boki i zdobimy widelcem boki. Smarujemy rozmieszanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku wysmarowanym tłuszczem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia35 03.08.2013 08:42
świetne te pierożki
Marta1 02.08.2013 22:20
pychotka aż ślina cieknie :)
Karolcia12 02.08.2013 22:20
wygląda znakomicie, niestety nie przepadam za szpinakiem
fotoviderek 08.06.2013 08:12
Uwielbiam pieczone pierogi, a ze szpinakiem szczególnie :)
AURELKA 30.05.2013 20:49
chętnie zjem
pierniczkowo 29.04.2013 09:39
pięknie się prezentują, bardzo lubię takie pierożki :)
mela25 31.03.2013 19:15
bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak