Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w sosie pieczarkowym
Kroki postępowania
Plastry karkówki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy plaster przyprawiamy solą i pieprzem oraz nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Najlepiej mięso zamarynować wcześniej i pozostawić w lodówce na kilka godzin.
Karkówkę obtaczamy w mące i obsmażamy na niewielkiej ilości oleju z obu stron po około 5 minut. Cebulę kroimy w piórka, dodajemy do karkówki i dusimy na wolnym ogniu.
Pieczarki płuczemy (jeśli są ładne nie obieram ich), kroimy w grubsze plastry i podsmażamy na maśle. Jak już zmiękną solimy i pieprzymy do smaku (nie za dużo).
Całość dusimy na wolnym ogniu przez około 45 minut lub do momentu aż mięso będzie miękkie. Co jakiś czas mieszamy i odwracamy karkówkę na drugą stronę, a w razie potrzeby podlewamy wodą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie gęstszy sos można go podbić mąką i śmietaną.
Karkówkę w sosie pieczarkowym możemy podawać z kaszą lub ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!