Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto wuzetka
Masło roztopić.
Białka ubić na sztywno a następnie dodać pozostały cukier. Dobrze ubić, po czym delikatnie dodać do nich ubitą masę z żółtek (ubijać już na bardzo niskich obrotach lub jeszcze lepiej ręcznie dużą łyżką).
Do masy dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać a na końcu mieszając już łyżką wlać przestudzone masło.
Dokładnie i delikatnie wymieszać. Ciasto będzie konsystencji ciasta na biszkopt.
Piec w tortownicy o śrenicy ok. 24 cm lub na małej blasze ok.35-40 minut do suchego patyczka w temp. 175stopni. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.
Po ostudzeniu przeciąć na 2 części.
Krem:
Żelatynę rozpuścić w 4-5 łyżkach ciepłej wody.
schłodzoną śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać 2 śmietan fixy (lub inne usztywniacze do bitej śmietany) oraz cukier puder. Na końcu dodać chłodną żelatynę. Dobrze wymieszać i od razu wykładać już na pierwszy blat, wyrównać i przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki. W tym czasie zrobić polewę czekoladową.
Polewa czekoladowa:
Masło roztopić na małym ogniu po czym wstawić garnek z masłem do kąpieli wodnej. Dodać połamane czekolady. Roztopić je. (gdy zostaną małe grudki wyjąć z kąpieli wodnej i roztopić je we własnym cieple masy czekoladowej). Wyjąć ciasto z lodówki, najlepiej z foremki i polać grubo czekoladą.
Ciasto powinno z godzinę postać jeszcze w lodówce. Najlepiej smakuje w dniu jego zrobienia.