Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos beszamelowy do cannelloni i lazanii

3.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Sos beszamelowy do lazanii - najlepszy przepis. Polecam!

Składniki:

masło 1/4 kostki
mąka pszenna 3 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 2 szczypty
mleko 1/2 litra
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos beszamelowy do cannelloni i lazanii

Sos beszamelowy to nieodłączny element lasagne, który nadaje jej kremowej konsystencji i delikatnego smaku. Przygotowanie tego sosu może wydawać się skomplikowane, ale z kilkoma prostymi poradami osiągniecie znakomity efekt. 

Sos beszamelowy do lazanii:

- dodaj ser - jeśli lubisz bardziej gęsty i kremowy sos, możesz dodać do niego starty ser, takie jak parmezan, cheddar lub mozzarella, dla dodatkowego smaku i konsystencji.

- eksperymentuj z ziołami -  posyp sos beszamelowy świeżymi ziołami, takimi jak natka pietruszki, bazylia lub oregano, tuż przed podaniem, dla dodatkowej świeżości.

 

Masło roztopić w rondelku. Na to wrzucić mąkę i smażyć na złoty kolor. Następnie wlać mleko i energicznie mieszać gotując na małym ogniu.

Dodać sok z cytryny oraz dwie szczypty gałki muszkatołowej. Do smaku przyprawić solą i pieprzem. Im dłużej gotujemy sos tym bardziej gęstnieje, jednak najbardziej gęstą konsystencję osiąga się po wystudzeniu.

Sos bardzo łatwo się przypala dlatego ważne jest aby cały czas mieszać.

Sos beszamelowy niejedno ma imię. Zobacz jak przygotować sos beszamelowy do szparagów lub warzywa pod beszamelem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak