Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z miski
białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywna pianę z solą.
Do białek dodawać stopniowo cukier cały czas mieszając.
Następnie żółtka, i przesiana mąkę.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną papierem.
Piec około 10 minut.
Gorące ciasto położyć na ściereczce kuchennej i zwinąć (razem ze ściereczka) w rulon. Zostawić do wystygnięcia.
Zimne ciasto delikatnie rozwinąć i posmarować marmoladą.
Już bez ściereczki zwinąć ciasno ciasto. Pokroić w cienkie plasterki grubości około 1 cm.
Dużą miskę wysmarować olejem.
poukładać na ściankach ciasto.
Galaretki rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Schłodzić.
Śmietanę ubić.
Kiedy galaretka będzie tężeć dodać ją do śmietany. Dobrze wymieszać.
Masę wyłożyć na ciasto do miski.
Włożyć do lodówki na 2 godziny.