Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z miski

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana kremowa 30% lub 36% 500 ml
galaretka pomarańczowa 2 szt
ciasto: mąka 1 szklanka
cukier drobny 1/2 szklanka
jaja 4 szt
marmolada 8 łyżka
sól 1 szczypta
olej 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z miski

Ciasto:
białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywna pianę z solą.
Do białek dodawać stopniowo cukier cały czas mieszając.
Następnie żółtka, i przesiana mąkę.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną papierem.
Piec około 10 minut.
Gorące ciasto położyć na ściereczce kuchennej i zwinąć (razem ze ściereczka) w rulon. Zostawić do wystygnięcia.
Zimne ciasto delikatnie rozwinąć i posmarować marmoladą.
Już bez ściereczki zwinąć ciasno ciasto. Pokroić w cienkie plasterki grubości około 1 cm.
Dużą miskę wysmarować olejem.
poukładać na ściankach ciasto.
Galaretki rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Schłodzić.
Śmietanę ubić.
Kiedy galaretka będzie tężeć dodać ją do śmietany. Dobrze wymieszać.
Masę wyłożyć na ciasto do miski.
Włożyć do lodówki na 2 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 02.07.2013 14:30
wygląda puszyste i bardzo smaczne
adelajda 30.03.2013 17:24
raz robiłam roladę, rodzinka się dosiadła w pięć minut zjadła ....
gosia56 28.03.2013 14:41
super takie ciasto
halina17 26.03.2013 18:30
Ładnie wygląda ciasto.
Alex_M 26.03.2013 10:40
musze zrobic :)
monisia1977 26.03.2013 07:39
super ciacho
caralajna 25.03.2013 20:13
ten rodzaj ciasta jest bardzo efektowny, ale nigdy nie próbowałam robić :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak