Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z kruszonką Polska
Kroki postępowania
Jabłka obrać , jedno duże jabłko odłożyć na bok, resztę pokroić w kostkę i podsmażyć z cukrem i cynamonem na 1 łyżce masła na patelni. Odstawić do przestudzenia, dodać rodzynki (odcedzone) i łyżkę wody z rodzynek, dodać 1 łyżkę mąki i dobrze razem wymieszać.
Więc wymieszać mąkę z masłem, proszkiem do pieczenia, 2 łyżki cukru, żółtka, sól, mleko, wódkę.
Podzielić ciasto na 2 części. Jedną częścią wyłożyć dno nasmarowanej tłuszczem i bułką tartą blaszki, boki blaszki powinny też być tak do 1/3 wyłożone ciastem. Piec w 200 stopniach 10 min. Wyciągnąć i poczekać 5 min aż lekko przestygnie.
Drugą połówkę ciasta włożyć do lodówki.
Na ciasto przełożyć jabłka.
Posypać cukrem trzcinowym.