Przepis i sposób przygotowania na: Pieprzowe Polędwiczki Wieprzowe z Sosem Śmietanowo-Grzybowo-Pieczarkowym
Do wykonania sosu potrzebować będziemy głębokiej patelni i garnka.
Z 600 ml wody odlewamy 1 szklankę i namaczamy w niej suszone grzyby.
W pozostałej ilości gotujemy dobrze umytę włoszczyznę z dodatkiem kostki grzybowej oraz ziela angielskiego liścia laurowego i owocu jałowca. Gdy namoczone grzyby nam zmiękną dodajemy je wraz z wodą z nich do wywaru warzywnego, ale najpierw pozbywamy się z niego włoszczyzny. Mieszamy i dalej gotujemy.
Do patelni dodajemy pieczarki ( umyte i przekrojone na pół) oraz pokrojona w piórka cebulę. Dodajemy 1 łyżkę oliwy i smażymy.
Gdy pieczarki będą miękkie a cebulka szklista dodajemy na patelnię pół wywaru i następnie śmietanę. Mieszamy i dolewamy pozostałą ilość wywaru. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem i dorzucamy posiekana natkę.
Polędwiczki wyjmujemy z piekarnika.
Podajemy z kaszą gryczaną i np. sałatką z pomidorów lub tez z marynowanymi w occie grzybami.