Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste bułki z suszonymi pomidorami
Do miski (najlepiej drewnianej) przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy. Do mąki wlewamy rozczyn, dodajemy posiekane suszone pomidory i oliwę, dokładnie wyrabiamy aż wszystkie składniki ładnie się połączą. Ciasto jest dość lepkie, więc możemy użyć do tego miksera. Wyrabiamy przez ok. 10 minut by ciasto dobrze napowietrzyć. Formujemy kulę, lekko obsypujemy mąką, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45-60 minut.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, krótko je wyrabiamy, formujemy kulę i dzielimy na 10 równych części. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę, którą lekko rolujemy, aby bułeczka nabrała nieco podłużnego kształtu i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę możemy delikatnie naciąć wzdłuż nożem.
Ponownie odstawiamy bułki pod ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Przed samym pieczeniem bułki smarujemy mlekiem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200°C. Upieczone bułeczki studzimy na kratce. Smacznego!