Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety rybne ze świeżego dorsza
2. Bułkę namaczamy w mleku.
3. Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę dymkę.
4. Do maszynki wrzucamy przygotowaną rybę, boczek, marchewkę, podsmażoną i ostudzoną cebulę, pietruszkę w korzeniu, kilka liści zielonej pietruszki oraz odsączoną bułkę.
5. Do mięsa dodajemy jajka i przyprawiamy do smaku.
6. Całość dokładnie mieszamy i próbujemy.
7. Z przygotowanego mięsa formujemy kotleciki tak jak na normalne kotlety mielone i obtaczamy w bułce tartej.
8. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy przygotowane kotlety.
9. Smażymy równo z obu stron i po usmażeniu wkładamy na chwilę do jakiegoś naczynia z przykryciem, aby kotlety "doszły".