Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Kroki postępowania
Sos boloński doprawiamy solą i zabieramy się za sos beszamelowy.
Do czystego garnka wrzucamy 30 g masła.
Po roztopieniu dodajemy 50 g mąki i mieszając trzymamy na ogniu przez ok 2 min.Do masła i mąki wlewamy gorące mleko i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Jeżeli sos jest za gęsty można dodać jeszcze mleka. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem.
Mozzarellę i suszone pomidory kroimy w plastry.
Do naczynia żaroodpornego wrzucamy 1/3 sosu bolońskiego.
Następnie kładziemy 3 płatki lasagne.
Przy pomocy szpatułki rozsmarowujemy 1/3 sosu beszamelowego, następnie połowę suszonych pomidorów i połowę mozzarelli.
Na 2 warstwę nakładamy 1/3 sosu beszamelowego, na niego pozostałą część pomidorów suszonych i znów resztę sosu bolońskiego.
Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 20-25 minut.