Przepis i sposób przygotowania na: Tatar z łososia i sałatka z cukinii w ziołach
Kroki postępowania
Pozostałą natkę, listki bazylii i tymianek drobno poszatkować. Wsypać do miseczki, dodać 1 łyżkę soku z cytryny, ocet balsamiczny, oliwę, szczyptę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać i posmarować ostudzoną cukinię (zostawić 2 łyżki sosu). Wstawić do lodówki na pół godziny.
Koperek umyć, poszatkować. Cebulkę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
Łososia umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Drobno pokroić, skropić dwiema łyżkami soku z cytryny. Wymieszać, dodać cebulkę, koperek, skropić sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać oliwę, ponownie skropić sokiem z cytryny. Dodać 3 łyżki ogórka. Wymieszać.
Na talerzu wyłożyć ogórka, posypać go drobniutko posiekanym szczypiorkiem. Na to wyłożyć tatar, formując go w kulki różnej wielkości i układając od największej do najmniejszej.
Smacznego :)