Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg łososiowy w pomarańczowym sosie
Pomarańcze myjemy i jedną z nich sparzamy wrzątkiem. Ścieramy z niej skórkę na drobniutkiej tarce. Wyciskamy z niej sok + sok z jeszcze jednej pomarańczy. Dwie pozostałe przekrawamy na pół i wyskrobujemy miąższ bez białych części i błonek.
Cebulę drobno siekamy i smażymy na oleju. Sok z pomarańczy dodajemy do cebulki i gotujemy aż uzyskamy konsystencję syropu. Przecedzamy. Dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Rybę oprószamy solą i pieprzem i smażymy z obu stron.Wyjmujemy rybę, a na patelnię wlewamy sos, startą skórkę oraz miąższ. Gdy sos doprowadzimy do wrzenia. Wykładamy rybę na patelnię i podgrzewamy ok 5 min.
Najlepiej podawać z ryżem na sypko.