Przepis i sposób przygotowania na: Tort kawowy z wiśniami
Kroki postępowania
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, dodając cukier.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekroić na dwie części.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę dodając cukier.
Połowę mleka zagotować z cukrem. W drugiej połowie mleka rozmieszać proszek budyniowy i całość wlać do gotującego się mleka. Gotować cały czas mieszając aż do uzyskania gęstego budyniu. Pozostawić do ostygnięcia.
Na spód ułożyć jedną część ciasta czekoladowego i wyłożyć na niego 1/3 część masy, rozsmarować i ułożyć na niej wiśnie, wciskając je w masę. Na to położyć ciasto orzechowe, rozsmarować 1/3 masy, wyłożyć wiśnie, a na wierzch wyłożyć drugą część ciasta czekoladowego. Na wierzchu i bokach tortu rozsmarować resztę masy.
Smacznego!!!