Przepis i sposób przygotowania na: Tort roladowy z bananem
Kroki postępowania
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę proszek do pieczenia i olej. Lekko mieszamy, pieczemy w 180 stopniach na blasze 25/36 przez 30 minut.
Połowę mleka zagotowujemy z cukrem, w reszcie rozrabiamy mąkę i budynie. Następnie wlewamy na gotując mleko i gotujemy do zgęstnienia. Łączymy z utartym masłem gdy będzie chłodne. Połowę kremu wykładamy na rolady.
Śnieżkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, dodajemy tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 0,5 szklanki wody.
Wykładamy na krem.
Galaretkę rozrabiamy w 0,5 szklanki wrzątku, gdy wystygnie łączymy ze zmiksowanym dżemem. Odstawiamy do lekkiego tężenia.
Wykładamy na zastygniętą śnieżkę.