Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z agrestem , waniliową bezą i chrupiącą kruszonką
Nagrzewamy piekarnik do 180C.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao.
Mieszamy z cukrem.
Dodajemy zimne , pokrojone masło i drobniutko razem siekamy.
Dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto.
Dzielimy na 2 części – jedną wkładamy do lodówki , drugą wyklejamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Agrest oczyszczamy , obieramy z twardych końcówek.
Mocno schłodzone białka ubijamy z cukrem pudrem na bardzo sztywną pianę.
Pod koniec dodajemy ziarenka wanilii i skrobię / mąkę ziemniaczaną.
Agrestem porywamy ciasto i zalewamy pianą z białek.
Na wierzch kruszymy ( urywamy palcami ) schłodzone w lodówce ciasto.
Pieczemy ok. 40 – 45 minut.
Studzimy.
Gotowe!