Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki z kruszonką
Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Dolewamy podrośnięty zaczyn, resztę ciepłego mleka, resztę cukru, cukier wanilinowy i jajka. Zaczynamy wyrabianie ciasta. Dolewamy olej i wyrabiamy aż ciasto będzie odstawało od ręki, stanie się gładkie i elastyczne. Formujemy z ciasta kulę, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do jagód dodajemy cukier - wg kwasowości jagód - kilka łyżek - i mieszamy delikatnie.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, krótko je wyrabiamy. Odrywamy kawałki ciasta, lekko spłaszczamy na dłoni, a na środek placuszka kładziemy łyżkę jagód z cukrem, zlepiamy brzegi i formujemy bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut pod przykryciem.
Przygotowujemy kruszonkę: mąkę wraz z cukrem i masłem rozcieramy palcami aż uzyskamy grudki kruszonki.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy kruszonką i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 20 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego!