Przepis i sposób przygotowania na: Price Polo
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej miksować, następnie dodać żółtka. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko razem połączyć. Dodać ocet i delikatnie wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 30 -40 minut. Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na 2 części.
WKŁADKA:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, zmielone orzechy i wiórki kokosowe oraz pokruszone batony (mleczne i orzechowe). Wymieszać wszystkie składniki, upiec na złoty kolor (180 stopni, ok. 20 minut), wystudzić.
MASA KAJMAKOWA:
Masło utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać ugotowane mleko skondensowane. Wszystko zmiksować i pod koniec dodać olejek rumowy.
POLEWA:
Masło roztopić z czekoladą, dodać cukier, wodę i kakao. Zagotować.
UŁOŻENIE:
Biszkopt nasączyć masą kajmakową (połowa), wyłożyć na to wkładkę, polać ją masą kajmakową, następnie przykryć drugą połową biszkopta. Polać ciasto polewą.