Przepis i sposób przygotowania na: Maślane lukrowane ciasteczka - bardzo kruche z opisem dekorowania lukrem
Kroki postępowania
Lukier barwię na dowolne kolory. Ten etap można oczywiście pominąć.
Ciastko 1 dwukolorowe: Na połówki nanoszę lukier różnego koloru, wykałaczką doprowadzam do brzegów, a następnie przez środek ciastka wykałaczką tworzę spiralę tak, by kolory się złączyły.
Ciasto 2 białe: Na ciastko nanoszę biały lukier, a następnie na jeszcze mokrym tworzę poziome linie z różowego i czerwonego lukru.
Wykałaczką prowadzę linie prostopadłe do poziomych linii kolorowego lukru, w wyniku czego tworzy się ładny wzór.
Ciasto 3 czerwone: Na ciastko nanoszę czerwony lukier, a białym tworzę małe kropki wokół ciastka na czerwonym lukrze.
Wykałaczkę przeciągam po wszystkich kropkach, co powoduje utworzenie się małych serduszek na ciastku.
Różnorodność kształtów ciastek i kolorów lukru pozwoli nam na stworzenie małych słodkich dzieł sztuki :)