Przepis i sposób przygotowania na: mała pizza z sosem z koziego sera, figami i orzechami
Sos. Zrobiłam sos, bo dla mnie kozi ser sam jest zbyt intensywny, chciałam go rozcieńczyć. Na patelni rozpuścić masło klarowane, dodać mąkę i połączyć składniki, po chwili wlać wodę lub mleko. Mieszać aż sos się zagęści. Dodać ser kozi. Gotując mieszać aż będzie gładki, doprawić gałką, pieprzem i ewentualnie solą. Zdjąć z gazu.
Figi przekroić na szóstki lub ósemki w zależności od wielkości. Cebulę obrać pokroić w piórka, rozmaryn rozdzielić na listki. Wszystkie te składniki natrzeć oliwą.
Na placek z ciasta wylać chłodny sos. Na sos rozsypać rozmaryn, cebulę i orzechy, na końcu zaaranżować figi.
Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec około 15 minut. Gotowe, smacznego :)