Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z warzywami
Naleśniki z warzywami to danie zero waste! Do ich przygotowania wykorzystacie wszystkie resztki, które zostały Wam z przygotowania np. sałatki jarzynowej, a także tych składników, które z pewnością macie w swojej lodówce. Naleśniki z warzywami to połączenie kolorów i smaków w jednym daniu. Możesz eksperymentować z różnymi warzywami, nie ograniczając się tylko do tych wymienionych w przepisie. Naleśniki z warzywami niejedno mają imię!
Przygotowanie ciasta naleśnikowego:
Do naczynia włożyć wszystkie składniki na ciasto, dokładnie wymieszać mikserem i odstawić na 10 minut.
Naleśniki smażyć na patelni z obu stron na złoty kolor.
Przygotowanie farszu warzywnego:
1. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do miseczki i odstawić.
2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę, cukinię umyć i również pokroić w kostkę – przełożyć do miseczek i odstawić.
3. Cebulę obierać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć na patelni. Następnie do podsmażonej cebuli dodać marchewkę, paprykę, cukinię i kukurydzę. Najlepiej przełożyć do większego naczynia. Dusić ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając. Jeżeli warzywa będą miękkie dodać groszek i przyprawy, dusić jeszcze ok. 5 minut. Warzywa przełożyć do durszlaka tak aby powstały sos w farszu mógł spłynąć do naczynia, następnie farsz pozostawić do ostygnięcia.
4. Zimny farsz wymieszać z żółtym serem.
5. Połowę naleśnika posmarować farszem, złożyć na pół i jeszcze raz na pół (w kopertę)
Ułożyć w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce i zapiekać ok. 15 min w tem 180 C.
Można podawać polane ketchupem.