Przepis i sposób przygotowania na: Moja szarlotka
Następnie dodajemy jajko,żółtka,cukier waniliowy i zagniatamy ciasto.
Przygotowane ciasto odkładamy na 45-60 min. do lodówki
Po schłodzeniu odkrawamy połowę ciasta,rozwałkowujemy na wielkość blaszki i wykładamy nim formę wyłożoną papierem do pieczenia.Nakłuwamy ciasto kilka razy widelcem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 15 min.
Po podpieczeniu ciasta posypujemy je lekko gysikiem i wykładamy na nie przygotowane jabłka,na to ścieramy pozostałe ciasto na grubej tarce i posypujemy kruszonką.Pieczemy w 180°C około 40-45 min.
Przygotowanie kruszonki:
Mąkę,cukier i masło dokładnie razem zagniatamy do uzyskania tzw.mokrego piasku.
Przygotowanie nadzienia:
Jabłka obieramy i kroimy na grubsze półplastry.
W dużym garnku roztapiamy masło,wsypujemy jabłka,przekrojoną na pół wanillię razem z ziarenkami i dusimy pod przykryciem aż jabłka lekko się "rozpadną".Po zakończeniu prażenia jabłek wyjmujemy wanilię.
Przygotowanie kremu:
Serek mascarpone dobrze mieszamy z cukrem pudrem,następnie dodajemy po łyżce lemon curd i za pomocą trzepaczki rózgowej dokładnie mieszamy,postępujemy tak do wyczerpania się lemon curd.
Przygotowany krem wyciskamy za pomocą szprycy na porcje upieczonej i wystudzonej szarlotki.